Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

Όταν μπαίνουν τα τρίποντα δεν χάνει....

   Το ζητήσατε μερικοί :) θα το έχετε λοιπόν!Μπασκετικό κείμενο για Ολυμπιακό. Είχα σκοπό βράδυ Παρασκευής να δω τους ερυθρόλευκους για 2 λόγους. Ήθελα να δω πως θα αντιδρούσε η ομάδα μετά το στραπάτσο από ΠΑΟ και ΚΑΟΔ. Επίσης η επιστροφή του Ζοτς σαν αντίπαλός προπονητής με χρώματα άλλης ομάδας(εκτός Παναθηναικού) ήταν ένα γεγονός που από μόνο του αποτελούσε είδηση.

Τι είδαμε λοιπόν σε ένα γεμάτο για πρώτη φορά ΣΕΦ??

  Με την πρώτη κιόλας περίοδο να βρίσκει τον Ολυμπιακό στους 27 πόντους , τα πράγματα πήραν από νωρίς τον δρόμο τους. Τον ρυθμό τον έλεγχαν πλήρως οι κόκκινοι , με το ένα τρίποντο να διαδέχεται το άλλο. Ο Πρίντεζης αρχικά έκανε πλάκα στον Κλέιζα κερδίζοντας όλες τις προσωπικές μονομαχίες απέναντι στον Λιθουανό , που πιο πολύ ασχολούνταν με το μαλλί του παρά με το παιχνίδι. Ο Σπανούλης ήταν καταπληκτικός, καθώς επιθετικά ήταν ένα κεφάλαιο μόνος του , που θα αναλύσω αργότερα . Ο θρύλος έκανε ακριβώς το ίδιο παιχνίδι σαν αυτό που έκανε κόντρα στον ΠΑΟ με την διαφορά ότι αυτή την φορά εκμεταλεύτηκε τα ψηλά μεν αλλά βαριά δε κορμιά της τουρκικής ομάδας. Μπιέλιτσα , Μπογκντάνοβιτς είναι εξαιρετικοί παίκτες αλλά αμυντικά δεν μπορούν να μαρκάρουν καλά με πίσω βήματα, κοντύτερο παίκτη. Ο Ολυμπιακός αρκέστηκε απλά στα drive των παικτών του προς τα μέσα με αποτέλεσμα να κλείνει η άμυνα της Φενερ. Έτσι πολύ εύκολα Σλούκας και Σπανούλης έβρισκαν πολλούς ελεύθερους παίκτες έξω από τα 6. 75 , που αρκετές φορές κέρδιζαν και τα φαουλ λόγω προσποίησης. Λοζέτσκι , Μάντζαρης αλλά και ειδικά ο Περπέρογλου βρήκαν στόχο στις περισσότερες προσπάθειες που επιχείρησαν και αν παρατηρήσετε το παιχνίδι πρός το τέλος του, θα δείτε ότι μόνο όταν ο Ολυμπιακός αστοχούσε συνεχόμενα στην επίθεση και ήταν σταθερά στους +7 , μόνο τότε είχε την  δυνατότητα να μειώσει η Φενερ. Ωστόσο η Τουρκική ομάδα δεν απείλησε πότε το παιχνίδι ουσιαστικά και ούτε άγχωσε τους ερυθρόλευκους, που έδειχναν να έχουν σίγουρη την νίκη.

Από την άλλη η ομάδα του Ομπράντοβιτς έδειξε χαρακτήρα και στοιχεία δουλεμένου συνόλου. Με την καθοδήγηση οποιουδήποτε άλλου προπονητή η Φενερ θα έχανε 20 πόντους σήμερα. Ο Σέρβος έγινε σαν μελιτζάνα αρκετές φόρες στο σημερινό παιχνίδι καθώς δεν μπορούσε να χωνέψει τα πολλά λάθη που έκανε η ομάδα του στο ΣΕΦ. Οργανωτικά  ο Μακαλεμπ δεν βοήθησε καθόλου ενώ αρκέστηκε σε πολλά λάθη. Για τον Κλέιζα τα είπαμε πως αν δεν κουρευτεί δεν τον βλέπω να συγκεντρώνεται στο δυναμικό παιχνίδι που τον έχουμε συνηθίσει!
Η τουρκικη ομάδα προσπαθούσε να παίζει με πικ εν ρολ εκμεταλευόμενη τα ψηλά κορμιά που διαθέτει σαν ομάδα. Αμυντικά όμως της στοίχισε πολύ καθώς δεν μπόρεσε σε κανένα σημείο να περιορίσει τον Σπανούλη.....


  Ο Στράτος Περπέρογλου στο παιχνίδι της ζωής του, έκανε ότι ήθελε μέσα και έξω από την ρακέτα!
Σωματικά μειονεκτεί σε σχέση με αρκετούς αντιπάλους του ωστόσο ξέρει τόσο μπασκετ , έχει τόσο καλή τεχνική, που κάνει μεγάλη διαφορά στο παιχνίδι του Ολυμπιακού από εκεί που δεν το περιμένεις. Η τεχνική με την οποία εκετέλει το buzzer beater χωρίς να κατεβάσει την μπάλα στην κοιλιά για να πάρει φόρα , αποτυπώνει πλήρως την δεξιοτεχνία του παίκτη. Οι μπασκετικοί ξέρουν καλά τι εννοώ!

Πάμε τώρα και στον one man show Βασίλη Σπανούλη.


Ο τύπος όταν πιάσει ρυθμό δεν σταματιέται. Είναι ο καλύτερος στο 1 ον 1, καθώς στα πρώτα βήματα ο αντίπαλος πρέπει να είναι γρήγορος και ψηλός για να τον προλάβει και στο σουτ και στο drive. Βάζει την μπάλα στο καλάθι με οποιοδήποτε τρόπο , ενώ πασάρει και πολύ εύκολα όταν βρει τα σκούρα σε αμαρκάριστο παίκτη.Το σουτ μετά από την τρίπλα τό έχει και από τα 8 μέτρα και πολλές φορές φαίνεται πως το "ζυγίζει" και είναι έτοιμος να σουτάρει. Σαν SG είναι ο καλύτερος τα τελευταία χρόνια χωρίς αμφισβήτηση.


Ο Ολυμπιακός λοιπόν έκανε το 1-0 απέναντι σε μια δύσκολη ομάδα και δοκιμάζεται την επόμενη αγωνιστική στην Ιταλία με αντίπαλο μια πιο εύκολη ομάδα ,την Αρμάνι. Τα αρνητικά του Ολυμπιακού τα γνωρίζουμε όπως γνωρίζουμε και τα θετικά. Άποψη μου είναι ότι ο Ολυμπιακός έχει πρόβλημα στην ρακέτα και αμυντικά και επιθετικά . Οι ψηλοί της ομάδας δεν έχουν βοηθήσει όπως θα έπρεπε με αποτέλεσμα να περιορίζεται το παιχνίδι στους κοντούς. Ευτυχώς που η ομάδα διαθέτει μια τριάδα από καταπληκτικούς γκαρντ (Σπανούλης , Σλούκας , Μάντζαρης ) και η ποιότητα τους υπερβαίνει το συνολικό παιχνίδι της ομάδας. Όμως ο Ολυμπιακός θα έχει πρόβλημα σε κάθε παιχνίδι που δεν του μπαίνουν τα σουτ, όπως έγινε και στο ΟΑΚΑ.

Αυτά για σήμερα ...




Χαιρετώ καλό βράδυ .... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου